Effectieve behandeling van depressies

Doorbreek de negatieve spiraal met hypnotherapie

Maak een afspraak

Tegenslagen, eenzaamheid en een veranderd zelfbeeld kunnen er voor zorgen dat je depressief wordt. Met je negatieve gedachten versterk je dit. Door verwachtingen die niet uitkomen verandert je toekomstperspectief en je kijk op het verleden. Gevoelens van hulpeloosheid en machteloosheid worden steeds meer aangewakkerd tot het moment waarop je geen initiatief meer neemt. Het is moeilijk om dit zelf te doorbreken.

Maar ik kan je daar bij helpen door middel van hypnotherapie. Neem contact op en samen kijken we wat het beste bij jou past, want je staat er niet alleen voor.

Regressie therapie Arnhem

Depressies; een groeiend probleem

In Nederland krijgt iets minder dan 1 op de 5 volwassenen tussen de 18 en 64 jaar ooit in het leven te maken met een depressie. Bijvoorbeeld door de druk van alle sociale media. Alleen de succes verhalen worden gedeeld en jou leven lijkt een stuk minder rooskleurig.

Hierdoor ontstaat er een fictief ideaalbeeld, je kunt alleen maar gelukkig en succesvol zijn als je dat fictieve ideaalbeeld bereikt hebt. Dit zou je geluksdenken kunnen noemen.

Depressieve mensen zijn goed in dit geluksdenken en in bagatelliseren. Ze stellen vage, grote, onhaalbare doelen zoals ‘gelukkig zijn’, die ergens in de toekomst gerealiseerd moeten gaan worden. Dit geluksdenken is opgebouwd uit ideeën, overtuigingen, waarden, normen, emoties en gevoelens.

Symptomen van een depressie

Een depressie kan zich op verschillende manieren uiten. Het is belangrijk om de signalen te herkennen zodat je tijdig hulp kunt zoeken. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

  • Aanhoudende somberheid: Je voelt je het grootste deel van de dag neerslachtig.
  • Verlies van interesse: Activiteiten die je normaal leuk vindt, geven je geen plezier meer.
  • Veranderingen in eetlust: Je eet veel meer of juist veel minder dan normaal.
  • Slaapproblemen: Je hebt moeite met inslapen, doorslapen of je slaapt juist te veel.
  • Vermoeidheid: Je voelt je constant moe en hebt weinig energie.
  • Gevoelens van waardeloosheid: Je hebt last van schuldgevoelens of een laag zelfbeeld.
  • Concentratieproblemen: Het is moeilijk om je te focussen of beslissingen te nemen.
  • Gedachten aan de dood: Je denkt regelmatig aan de dood of zelfdoding.

Als je meerdere van deze symptomen herkent en ze langer dan twee weken aanhouden, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.

Oorzaken van depressie

Er zijn mentale en fysieke oorzaken van een depressie:

  • Mentale oorzaken zijn eenzaamheid, veranderend zelfbeeld en/of tegenslagen. Een combinatie van twee willekeurige oorzaken is vaak voldoende om een depressie te activeren.
  • Bij fysieke oorzaken maak ik een onderscheidt tussen de Westerse en de Traditional Chinese Medicine (TCM) kijk op depressie.

Westerse kijk op depressie

Het is wetenschappelijk bewezen dat er stofjes in ons brein zitten, die onze gemoedstoestand beïnvloeden. De vraag is alleen of ons brein deze stofjes zomaar produceert, of dat je brein deze stofjes teveel of te weinig gaat produceren als je eenzaam bent, als je zelfbeeld een knauw krijgt of wanneer je veel tegenslagen hebt.

TCM en depressie

Volgens de TCM, waar acupunctuur een belangrijk onderdeel van is, heeft 80% van onze fysieke klachten een emotionele oorzaak. Emoties verstoren je energiebalans, wat effect heeft op je fysieke lichaam en je emotioneel welzijn.

Hypnotherapie bij depressie

De eerste stap is om je af te vragen waar je bent in jouw neerslachtige belevingswereld. Samen kunnen we dit analyseren en in beeld te brengen. Daardoor ontstaat er het eerste klein lichtpuntje, de deur gaat op een kier.

Van hieruit werken we dan verder naar de ruimte buiten jouw belevingswereld, door gebeurtenissen uit het verleden een andere betekenis te geven, maar ook door een haalbaar en realistisch toekomstbeeld te vormen. Ook gaan we zelfbeeld in positieve zin veranderen en het gevoel van hopeloosheid ombuigen in een gevoel van weer invloed hebben. Hierdoor ga je levensgeluk ervaren en kun je weer genieten van het leven en verbinding maken met je dierbaren, zoals familie en vrienden. Je energie komt terug, je kunt je weer concentreren en nadenken, de mist in je hoofd lost op en negatieve gedachten verdwijnen, zodat je nu kunt doorzetten waar je voorheen zou afhaken!

Waarschijnlijk is dit lastig voor je om dat nu voor te kunnen stellen, maar veel van mijn cliënten hebben deze verandering dankzij hypnotherapie al ervaren.

Om dit te bereiken gebruik ik diverse NLP technieken en klassieke hypnotherapie in combinatie met acupunctuur.

Hynotherapie bij depressie

Ben je nieuwsgierig geworden of het wat voor jou is? Neem dan gerust en vrijblijvend contact op.

Maak een afspraak

Veelgestelde vragen

Herstellen van een depressie is een proces dat tijd en geduld vergt. Hier zijn enkele stappen die kunnen helpen:

  • Zoek professionele hulp: een therapeut of psychiater kan je begeleiden met therapie en, indien nodig, medicatie.
  • Structuur in je dag: zorg voor een vast dagritme met regelmatige tijden voor opstaan, eten en slapen.
  • Gezonde levensstijl: eet gezond, beweeg regelmatig en zorg voor voldoende slaap.
  • Ondersteuning zoeken: praat met vrienden en familie over je gevoelens en zoek steun bij lotgenoten.
  • Activiteiten ondernemen: doe dingen die je leuk vindt, wat vaak lastig is, of die je afleiden, zoals hobby’s of creatieve bezigheden.

Ben je benieuwd of hypnotherapie je kan helpen bij het herstel? Neem dan gerust contact op. Samen kijken we wat bij jouw situatie past.

Ja, het is mogelijk om volledig te herstellen van een depressie. Veel mensen ervaren na verloop van tijd een aanzienlijke verbetering van hun symptomen en kunnen weer genieten van het leven. Herstel is wel een proces dat tijd en inzet vergt.

Depressie heeft zowel mentale als fysieke effecten.

In je hoofd kunnen de volgende veranderingen optreden:

  • Verstoorde neurotransmitters: stoffen zoals serotonine, dopamine en norepinephrine, die je stemming reguleren, zijn uit balans.
  • Veranderingen in hersengebieden: gebieden zoals de hippocampus, die betrokken zijn bij geheugen en emoties, kunnen krimpen door langdurige stress.

Fysiek kun je ook verschillende symptomen ervaren:

  • Vermoeidheid: Je voelt je constant moe en hebt weinig energie.
  • Slaapproblemen: Je hebt moeite met inslapen, doorslapen of je slaapt juist te veel.
  • Veranderingen in eetlust: Je eet veel meer of juist veel minder dan normaal.
  • Pijnklachten: Hoofdpijn, spierpijn en andere onverklaarbare pijnen kunnen optreden.

Het grootste risico bij mensen die depressief zijn, is zelfdoding. Depressie kan leiden tot intense gevoelens van hopeloosheid en waardeloosheid, waardoor sommige mensen denken dat er geen uitweg meer is.

Andere risico’s zijn:

  • Isolement: mensen met een depressie trekken zich vaak terug van sociale contacten1.
  • Verlies van werk: depressie kan leiden tot ziekteverzuim en zelfs arbeidsongeschiktheid1.
  • Fysieke gezondheid: depressie kan ook leiden tot lichamelijke klachten zoals chronische pijn en vermoeidheid.
    Het is belangrijk om tijdig hulp te zoeken en steun te vinden bij vrienden, familie en in therapie te gaan. Je staat er niet alleen voor.

Werken terwijl je depressief bent kan uitdagend zijn, maar het is niet onmogelijk. Veel mensen met een depressie blijven werken, hoewel het hen vaak meer moeite kost.

Enkele overwegingen om te blijven werken zijn:

  • Structuur en routine: werk kan structuur en routine bieden, wat kan helpen bij het herstel.
  • Communicatie: het is belangrijk om open te zijn met je werkgever over je situatie. Dit kan leiden tot begrip en mogelijke aanpassingen op de werkvloer.
  • Zelfzorg: zorg goed voor jezelf door voldoende rust te nemen, gezond te eten en regelmatig te bewegen.

Het is cruciaal om naar je eigen behoeften te luisteren en hulp te zoeken.

Ja, je kunt een relatie hebben als je depressief bent, maar het kan uitdagend zijn. Depressie beïnvloedt niet alleen de persoon die eraan lijdt, maar ook hun partner.

Hier zijn enkele belangrijke punten om te overwegen:

  • Communicatie: open en eerlijke communicatie is cruciaal. Het delen van je gevoelens en gedachten kan helpen om wederzijds begrip te bevorderen.
  • Ondersteuning: het is belangrijk dat je partner begripvol en ondersteunend is. Samen kunnen jullie werken aan het vinden van manieren om met de depressie om te gaan.
  • Zelfzorg: zorg goed voor jezelf en moedig je partner aan hetzelfde te doen. Dit kan helpen om de relatie gezond te houden.
  • Professionele hulp: therapie kan zowel individueel als samen nuttig zijn om de uitdagingen van depressie in een relatie aan te pakken.

Met de juiste aanpak en steun is het mogelijk om een gezonde en liefdevolle relatie te onderhouden, zelfs tijdens een depressie.

Veel slapen kan een symptoom zijn van depressie, maar het is niet altijd goed voor je herstel. Hoewel voldoende slaap belangrijk is voor je gezondheid, kan te veel slapen juist negatieve effecten hebben.

Rust is belangrijk voor herstel van een depressie, maar te veel rust kan juist averechts werken.

Hier zijn enkele overwegingen:

  • Balans vinden: hoewel voldoende rust essentieel is, kan te veel inactiviteit de symptomen van depressie verergeren.
  • Actief blijven: Regelmatige lichaamsbeweging en een gestructureerde dagelijkse routine kunnen helpen om je stemming te verbeteren en je energieniveau te verhogen.

Het is belangrijk om een gezonde balans te vinden tussen rust en activiteit om je herstel te ondersteunen.

Er is geen eenduidig antwoord op wat het beste middel tegen depressie is, omdat dit per persoon kan verschillen.

Over het algemeen zijn er drie belangrijke behandelopties:

  • Psychotherapie: psychotherapie zoals; hypnotherapie, acupunctuur, mindfulness, RETeC, NLP kunnen helpen om de onderliggende oorzaken van depressie aan te pakken.
  • Medicatie: antidepressiva, zoals SSRI’s, kunnen effectief zijn bij het verminderen van depressieve symptomen. Het kan enkele weken duren voordat ze effect hebben. Bovendien zijn er onderzoeken die aantonen dat psychotherapie net zo effectief is en zelfs vaak effectiever is dan medicijnen, omdat psychotherapie de oorzaak aanpakt.
  • Levensstijlveranderingen: regelmatige lichaamsbeweging, een gezond dieet en voldoende slaap kunnen je stemming verbeteren en bijdragen aan herstel.

Het is belangrijk om samen met een professional te bepalen welke behandeling(en) het beste bij jou passen.